Hier vindt u een antwoord op de meest gestelde vragen.
Dit kan veroorzaakt worden doordat de kaak is gaan slinken, hierdoor komt de prothese uiteindelijk te laag te liggen, hierdoor krijgt u speeksel in de mondhoeken.
Het speeksel gaat uitdrogen waardoor er ruwe plekken ontstaan - raggeen -. Uiteindelijk kan er zelfs een schimmelinfectie ontstaan. Dit probleem kan opgelost worden door de prothese te vernieuwen en de juiste hoogte te geven. |
Als u kleefmiddel gebruikt, gaat u niet alleen de prothese vastplakken, ook het mondweefsel gaat iets opzwellen. Het echte probleem is dat de kaak blijft slinken, dus kleiner word hierdoor komt er ruimte tussen de prothese en de kaak dit slinken kan wel 2mm per jaar zijn.
Door de prothese te rebasen (opvullen) kan dit probleem verholpen worden. Om te voorkomen dat we een afdruk gaan nemen van een opgezwollen kaak/slijmvlies mag u voor de rebasing afdruk 3 volle dagen geen kleefmiddel gebruiken (kunt u echt niet zonder dan hebben we hier een oplossing voor).
Bij een geïrriteerde kaak en een kaak die tot rust moet komen, kunnen we een tijdelijke laag leggen. Een tissue conditioner die er voor zorgt dat de prothese tijdelijk blijft vastzitten, dus ook zonder kleefmiddel.
De kaak kan tot rust komen terwijl u de prothese kunt blijven dragen. Na een week wordt er dan een afdruk genomen en zal de prothese worden aangepast zodat hij weer goed vast zit.
De prothese is door het laboratorium afgeleverd met een beschermende waslaag. Deze laag zou kunnen beschadigen als u schurende middelen zou gebruiken, zoals tandpasta. |
Bruistabletten zijn helemaal af te raden, deze zijn erg agressief en maken de kunststof poreus. Hierdoor wordt het oppervlak ruw, waardoor de prothese steeds sneller vies wordt. Bovendien wordt de prothese er brozer dus breekbaarder door. |
Gebruik voor het schoonmaken de protheseborstel en een zachte niet te sterk geparfumeerde zeep. U heeft dan de minste kans op een vieze smaak als u de prothese in de mond doet. Groene Dreft afwasmiddel is prima geschikt, niet de gele want hier zit citroenzuur in. |
Dit kan er op duiden dat er ruimte tussen de prothese en de kaak zit. Hij krijgt de ene keer druk op de ene kant en de andere keer op de andere kant, tenslotte zal hij meestal in het midden breken.
Doordat u een prothese draagt houd u nog maar 30% van u eigenlijke kauw en spiervermogen over, hierdoor word het allemaal wat slapper. Ook slinken uw kaken wat hetgeen ook niet meewerkt.
Om de spieren rond de mond weer te activeren moet je de spierknoop (de modius) bij de mondhoeken weer prikkelen, dit kan door middel van het opvullen van de zijkant van de prothese, dus niet de voorkant. Hierdoor word de modius geactiveerd en zullen de lippen weer iets voller worden en de rimpels wat gladder worden getrokken.
Dit komt door de kiepwerking, doordat de kaak gaat slinken. Boven wordt hij platter en kleiner, onder platter en groter. Hierdoor krijg je bij het afbijten van iets dat de krachten voor de kaak komen te liggen bij veel slinken van de kaak. Omdat de kunsttanden op dezelfde plek worden gezet als waar uw eigen tanden stonden terwijl de kaken zijn geslonken en er dus een verschuiving van de kaakhelft heeft plaats gevonden, zal er tijdens het afbijten geen kracht meer recht op de kaak komen, maar wel ervoor en erachter. De prothese kiept dan los.
Dit probleem kan alleen opgelost worden door een compromis te zoeken tussen beide. Want als je de boventanden weer recht op de kaak gaat zetten en onder ook, dan zou je een zogenaamde centenbak krijgen. Dit wil niemand dus moeten we een compromis vinden om esthetiek en functie zo goed mogelijk te combineren.